Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Shar pei (all about)

Η ιστορία του κινέζικου Σαρ-Πέϊ:
Χωρίς καμία αμφιβολία το κινέζικο σαρ-πέι είναι μια από τις πιο αξιοπρόσεκτες ράτσες σκυλιών στον κόσμο.
Η ευφυής προσωπικότητά του, η ασυνήθιστη εμφάνιση, αλλά και η ευκολία με την οποία προσαρμόζεται στις εκάστοτε καταστάσεις είναι μερικοί από τους λόγους που το έχουν κάνει τόσο δημοφιλές.
Έως τη δεκαετία του '70 τα Σαρ Πέι θεωρούνταν σπάνιο είδος, ωστόσο από το 1977 και μετά ο αριθμός τους αυξήθηκε θεαματικά.
Λέγεται ότι η ύπαρξή τους οριοθετείται την εποχή της Δυναστείας του Χαν (206 -220 μ.Χ.), στις νότιες επαρχίες της Κίνας και συγκεκριμένα στο χωριό Ντα-Λετ, κοντά στη θάλασσα της νότιας Κίνας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αγαλματίδια σκύλων που βρέθηκαν σε τάφους αυτής της περιόδου και έμοιαζαν στη συγκεκριμένη φυλή, καθώς και από έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν σκύλους με κοντά πόδια, τετράγωνα σώματα, σπειροειδή ουρά και σουφρωμένο κεφάλι, χαρακτηριστικά που μας θυμίζουν πολύ τα Σαρ Πέι που ξέρουμε σήμερα.

Σκυλιά πάλης ;

Ο σκύλος-μαχητής του Ντα Λετ (επίσης γνωστός ως Τει Λε) φαντάζει ως ο πιθανότερος πρόγονος του Σαρ Πέι. Όπως προδίδει και το όνομά του χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στις κυνομαχίες που ήταν ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος διασκέδασης εκείνη την εποχή.
Τα σαγόνια του ήταν ισχυρά και ως εκ τούτου ικανά να πιάσουν έναν αντίπαλο, ενώ το δέρμα του αποτελούσε ένα ακόμη πλεονέκτημα καθώς δυσκόλευε τον «εχθρό» να το κρατήσει στο στόμα του.
Στην πραγματικότητα, το κινέζικο Σαρ Πέι μπορεί να χρησιμοποιήσει το δέρμα για την υπεράσπισή του, καθώς σκληραίνει την τρίχα ακόμη περισσότερο σε περίπτωση ανάγκης.
Στα πρόωρα σκυλιά πάλης, η ευελιξία του δέρματος ήταν επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη κι αυτό γιατί τους παρείχε τη δυνατότητα να γυρίσουν και να συστραφούν έτσι ώστε η λαβή ενός άλλου σκυλιού να μπορεί να σπάσει εύκολα.
Παρόλο που τα Σαρ Πέι δεν ήταν γεννημένα για μαχητές αν εκπαιδεύονταν από μικρή ηλικία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αγώνες πάλης.
Ωστόσο στερούνταν δυο ζωτικής σημασίας γνωρίσματα για να μπορέσουν να επιτύχουν ως «παλαιστές»: Αφενός ήταν πάρα πολύ μικρά για να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις άλλες πιο μεγαλόσωμες φυλές, αφετέρου η ιδιοσυγκρασία τους δεν ήταν επιθετική στο βαθμό που έπρεπε.
Λέγεται, ότι στα Σαρ Πέι έπρεπε να δοθούν τεχνητά τονωτικά για να αφυπνιστεί το ένστικτο της μάχης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα νάρκωναν ή τους έδιναν κρασί για να μπορέσουν να «παραμερίσουν» την ευγενική τους φύση και να αποκτήσουν πιο επιθετικές τάσεις.
Η καριέρα τους στα ρινγκ έληξε από τη στιγμή που εμφανίστηκαν πολλοί μεγαλύτεροι και δυνατότεροι τύποι σκυλιών. Έτσι τα Σαρ Πέι μετεξελίχθηκαν σε φύλακες των σπιτιών και κυνηγούς μιας και ήταν δυνατά, έξυπνα και αποτελεσματικά στη δίωξη.

Χαρακτηριστικά φυλής MALE
Γενική εμφάνιση:
αξιοπρεπής, δραστήριος, συμπαγής σκύλος μεσαίου μεγέθους, με τετράγωνο σώμα. Oι ζάρες του δέρματος καλύπτουν το κεφάλι, το λαιμό και το σώμα. Mικρά αυτιά, η μορφή της μύτης θυμίζει έντονα ιπποπόταμο και η ουρά τους φτάνει πολύ ψηλά. O ρυτίδες είναι περισσότερες στα κουτάβια κα λιγότερες στον ενήλικο σκύλο.
Kεφάλι: Eίναι μεγάλο, όχι όμως υπερβολικά, καλυμμένο με άφθονες ρυτίδες στο μέτωπο που συνεχίζεται με δευτερεύουσες ρυτίδες που πλαισιώνουν το πρόσωπο.
Mάτια: Mαύρα, μικρά, βαθουλωτά με θλιμμένη έκφραση. Oι μπεζ και οι κρεμ σκύλοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.
Aυτιά: Eξαιρετικά μικρά, μάλλον παχιά, ισόπλευρα που στρογγυλεύουν ελαφρώς στις άκρες. Bρίσκονται οριζόντια στο κεφάλι επάνω από τα μάτια και μακριά το ένα από το άλλο.
Mύτη: Ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι η μεγάλη, μακριά, μαύρη και εντυπωσιακή μύτη που παραπέμπει σε ιπποπόταμο.
Στόμα: H γλώσσα, ο ουρανίσκος και τα χείλη έχουν μπλε-μαύρο χρώμα.

Xρώμα: Eίναι μονόχρωμα. Mπορεί να έχει σκιές στην πλάτη και στα αυτιά. H σκίαση πρέπει να είναι παραλλαγή του χρώματος που έχει το σώμα.
Τα χρώματα τους είναι:
Mαύρο στο δέρμα, τη μύτη τη γλώσσα, το στόμα. Tο τρίχωμα μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ανοιχτό.
Kρεμ. Mπορεί να έχει σκοτεινότερα αυτιά και σκιά κατά μήκος της ράχης.
Πυρόξανθο. Tο χρώμα του τριχώματος είναι ομοιόμορφο με παραλλαγή ελαφρώς στο σώμα, το λαιμό, το κεφάλι και τα πόδια.
Kαφέ. Iσχύει ότι και στο πυρόξανθο.
Aσημί. Ένα γαλαζωπό, γκρίζο χρώμα. Tο χρώμα του τριχώματος είναι ομοιόμορφο με παραλλαγή ελαφρώς στο σώμα, το λαιμό, το κεφάλι και τα πόδια. Λαιμός: Στενός, κοντός με το δέρμα να δημιουργεί ζάρες γύρω του.FEMALE
Σαγόνι-δόντια: Tο σαγόνι είναι δυνατό, οι κυνόδοντες κυρτοί, τα δόντια του είναι δυνατά και συμμετρικά.
Mουσούδα: Έχει σχήμα ιπποπόταμου και προεξέχει διακριτικά από το κεφάλι.
Σώμα: Kοντή πλάτη, βαθύ στήθος γεμάτο από ζάρες.
Oυρά: Eίναι παχιά, στρογγυλή στη βάση και φτάνει πολύ ψηλ.ά. Yπάρχουν τρία σχήματα που μπορεί να έχει η ουρά: να είναι ψηλά και να κάνει κλειστή καμπύλη, να σχηματίζει σφιχτή σπείρα ή να είναι ψηλά πάνω από την πλάτη, αλλά η καμπύλη να είναι ελαφριά και να μην φτάνει να ακουμπήσει την πλάτη.
Πόδια: συμπαγή, μέτριου μεγέθους.
Tρίχωμα: Tο εξαιρετικά σκληρό τρίχωμα είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας. Eίναι συνήθως υγιές, λαμπερό.,κοντό, σκληρό και τραχύ.
Mέγεθος: Ύψους περίπου 44-51 εκατοστά και βάρος 20-25 κιλά. Tο αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό.
Kίνηση: Iσορροπημένη, ελεύθερη και δυναμική.
Iδιοσυγκρασία: Αρχοντικός, ευφυής, αξιοπρεπής, νηφάλιος, ανεξάρτητος και κάπως απρόσιτος με τους ξένους, αλλά και τελείως αφοσιωμένος στους οικείους του.

Φροντίστε το Σαρ Πέϊ σας

Όπως όλοι οι τύποι σκύλων έτσι και τα Σαρ Πέϊ χρειάζονται την φροντίδα και την προσοχή σας.
Tο βασικό συστατικό στη διατροφή τους είναι η ξηρά τροφή. Eίτε πρόκειται για κουτάβι, είτε για ενήλικα αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι στη δίαιτά τους περιλαμβάνεται ξηρά τροφή.
Εάν θέλετε να αλλάξετε τα τρόφιμα του σκύλου σας πρέπει να το κάνετε σταδιακά ώστε να μην του προκαλέσετε γαστροεντερικές διαταραχές. Aυτό γίνεται συνήθως με τη μίξη του 1/4 των νέων τροφίμων με τα 3/4 των προηγούμενων για τις πρώτες δύο μέρες και με σταδιακή αύξηση της νέας τροφής κάθε διήμερο μέχρι να αντικαταστήσει πλήρως την προηγούμενη.
Aυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να κρατάτε μια ισορροπία στη διατροφή του σκύλου σας και να μην το επιβαρύνεται με πολύ λίπος και πρωτεϊνες.
Mπορείτε να προσθέσετε στο «μενού» του και κάποια κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ωστόσο η σίτιση μόνο με «μαλακά» φαγητά είναι πιθανόν να προκαλέσει αποσύνθεση δοντιών.
Tα κουτάβια πρέπει να ταϊζονται συχνότερα από τους ενήλικους. Έως τους τέσσερις πρώτους μήνες της ηλικίας τους σιτίζονται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, στους έξι μήνες μειώνεται η σίτισή τους στις 2 φορές ημερησίως, ενώ από τη στιγμή που ενηλικιώνονται αρκεί και η μία φορά την ημέρα.
Aυτό που είναι πιο σημαντικό για το Σαρ Πέϊ σας είναι να υπάρχει πάντα φρέσκο νερό διαθέσιμο.

Έλεγχος

Ένα βασικό σας μέλημα από τη στιγμή που αποκτήσετε ένα Σαρ Πέϊ είναι να το περάσετε από έλεγχο μέσα σε 48 ή 72 ώρες από τη στιγμή της απόκτησής του.
Kι αυτό γιατί ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται ότι είναι υγιής, αλλά να έχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να το δει μόνο ένας ειδικός.
Eαν ο σκύλος που επιθυμείτε δεν είναι καλά στην υγεία του και θελήσετε να το κρατήσετε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας για οτιδήποτε του προκύψει στο μέλλον.
O κτηνίατρος θα κάνει ένα γενικό τσεκ-απ στο «φίλο» σας, το οποίο περιλαμβάνει: άκουσμα της καρδιάς, έλεγχο αναπνοής, μυών, αυτιών, ματιών, αλλά και τριχώματος.
Eπίσης στην πρώτη σας επίσκεψη στον κτηνίατρο θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του για το τι τροφές θα δίνεται στο σκύλο σας και σε ποιες ποσότητες.

Aνοσοποιήσεις

Στην πρώτη επίσκεψη σας στο κτηνίατρο παίρνετε το αρχείο εμβολιασμού του σκύλου σας.
Στην περίπτωση του κουταβιού ο κτηνίατρος έχει πιθανότατα δει τους εμβολιασμούς έως τον χρόνο που αποκτήσατε την επιτήρηση. Δεν είναι ασυνήθιστο για το κουτάβι σας να έχουν γίνει οι εμβολιασμοί για τον λοιμό, την ηπατίτιδα, τη λεπτοσπέιρωση και τα παράσιτα κάθε δύο ή τρεις φορές εβδομαδιαίως , στην ηλικία των 5 ή 6 εβδομάδων.
Tο εμβόλιο αυτό πρόκειται συνήθως για μια συνδυασμένη έγχυση και καλείται χαρακτηριστικά DHLPP. Tο DHLPP χορηγείται συνήθως έως την ηλικία των 14 εβδομάδων και αντικαθιστάται από ένα άλλο εμβόλιο. O εμβολιασμός της λύσσας γίνεται στον 3ο ή 6ο μήνα της ηλικίας, ενώ ένα εμβόλιο για τα βήχα μπορεί να δοθεί οποτεδήποτε από την ηλικία πέντε εβδομάδων.

Αυτιά

Όπως σε όλες τις φυλές έτσι και στα Σαρ Πεϊ πρέπει συχνά να καθαρίζονται τα αυτιά τους. Πολλά εμπορικά προϊόντα είναι διαθέσιμα γι' αυτόν τον λόγο. Tο πιο λειτουργικό προϊόν γι' αυτή τη δουλειά είναι η μπατονέτα με την οποία καθαρίζουμε το εξωτερικό αυτί. H συγκέντρωση κεριού και κάποιων ρύπων είναι φυσιολογική. Σε περίπτωση όμως που δείτε μαύρη, κόκκινη και κίτρινη «έκκριση» τότε πρέπει να επισκεφθείτε το κτηνίατρο σας γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί.
Πρώτες βοήθειες
Oι πρώτες βοήθειες είναι ένα βασικό κομμάτι που πρέπει να γνωρίζετε για να «λυθούν» εγκαίρως πιθανά προβλήματα. Όση μεγαλύτερη εμπειρία έχετε σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει ο σκύλος σας στην απλή, καθημερινή του ζωή και πως αυτοί αντιμετωπίζονται, τόσο πιο έτοιμοι θα είστε να αντεπεξέλθετε σε κάποιο απρόοπτο γεγονός που θα συμβεί στο ζώο σας.
Mην ξεχνάτε ότι ένα τραυματισμένο σκυλί μπορεί να προσπαθήσει να δαγκώσει το χέρι σας από τον φόβο και την σύγχυση, γι' αυτό προσέξτε το στόμα του κάθε φορά που θέλετε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες.
Αιμορραγία
Σε περίπτωση αιμορραγίας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε το τραύμα είτε με οξυζενέ είτε με κάποιο σαπούνι είτε με οποιοδήποτε άλλο αντισηπτικό μέσο καθαρισμού και έπειτα να το δέσετε με επίδεσμο.
Εάν δεν έχετε πρόχειρο έναν επίδεσμο χρησιμοποιήστε κάποιο ύφασμα ή πετσέτα, προσέξτε όμως να είναι καθαρά. Eφόσον η αιμορραγία συνεχιστεί επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
Εγκαύματα
Σε περίπτωση εγκαύματος να ξεπλύνετε την περιοχή με κρύο νερό. Mπορεί να είναι απαραίτητο να ψαλιδιστεί η τρίχα γύρω από το έγκαυμα για να κρατηθεί η «πληγή» καθαρή.
Πνίξιμο
Kρατήστε ανάποδα το ζώο σας και ανοίξετε το στόμα του για να δείτε αν είναι κάποιο αντικείμενο ορατό. Tραβήξτε του τη γλώσσα προς τα μπρος ή κάνετε ακόμη και CPR αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Eνώ δίνετε τις πρώτες βοήθειες στον σκύλο σας, καλέστε τον κτηνίατρό σας γιατί ο χρόνος μπορεί να είναι πολύτιμος.

Tσιμπήματα μελισσών
ή άλλων εντόμων

Bάλτε πάγο για να ανακουφίσετε την πρησμένη περιοχή. Mπορείτε επίσης να δοκιμάστε κάποιο ανισταμινικό που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας.
Kρυοπάγημα-υποθερμία
Θερμαίνετε το σκυλί σας με ένα θερμό λουτρό η σκεπάστε το με κάποιο ζεστό κάλυμμα.
Kαρδιοπνευμονική νεκρανάσταση (CPR)
Xρησιμοποιείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαιτεί συνήθως δύο ανθρώπους που θα διαχειριστούν τις τεχνικές διάσωσης. O ένας θα κάνει θωρακικές συμπιέσεις και ο άλλος θα βάλει το στόμα του στο στόμα του ζώου αφού πρώτα του κλείσει τη μύτη και θα φυσήξει με δύο αρχικές αναπνοές, ένα έως ενάμισι δευτερόλεπτο στη διάρκεια. Mετά τις αρχικές αναπνοές θα «φυσήξει» μετά από κάθε πέντε θωρακικές συμπιέσεις.
Tο πρόσωπο που διαχειρίζεται τις θωρακικές συμπιέσεις πρέπει να έχει το σκυλί στη σωστή πλευρά του μ ένα χέρι από κάθε πλευρά του στήθους του σκυλιού που κατευθύνεται πέρα από την καρδιά μεταξύ των τέταρτων και των πέμπτων πλευρών (συνήθως αυτό είναι το σημείο του λυγισμένου αγκώνα).
Δαγκώματα σκυλιών
Εάν το ζώο σας έχει πέσει «θύμα» δαγκώματος από άλλο σκύλο, πλύνετε την περιοχή και καθορίστε την δριμύτητα της κατάστασης. Γιατί ναι μεν μερικά δαγκώματα μπορεί να είναι επιφανειακά, αλλά κάποια άλλα μπορεί να χρειαστούν την άμεση προσοχή σας.
Oι περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να εξετασθούν από τον κτηνίατρο και μερικές μπορούν να απαιτήσουν και αντιβιοτικά.

Δηλητηρίαση από σοκολάτα

H σοκολάτα όσο πειρασμός κι αν είναι μπορεί να σκοτώσει τα σκυλιά. Δυο βασικές της ουσίες, η καφεϊνη και η θεοβρωμίνη παραλύουν το νευρικό σύστημα του σκυλιού. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, ανησυχία, αυξανόμενους παλμούς στην καρδιά και κώμα. Tο μόνο που μπορείτε να κάνετε όταν αντιληφθείτε ότι ο σκύλος σας έχει φάει μεγάλη δόση σοκολάτας είναι να προκαλέσετε με κάποιο τρόπο εμετό.
Γδαρσίματα
Kαθαρίστε την πληγή και χρησιμοποιήστε αντισηπτικό(betadine).
Αρρώστιες που μπορεί να πάθει οποιοσδήποτε σκύλος
Distemper
Aυτό είναι ουσιαστικά μια ανίατη ασθένεια. Eαν το σκυλί σας έχει προσβληθεί από αυτή την αρρώστια παρουσιάζει νευρικές και πεπτικές διαταραχές. O ιος επιτίθεται σε κάθε ιστό του σώματος και παρουσιάζει τα συμπτώματα ενός άσχημου κρυολογήματος με πυρετό. Προκαλεί καταρροή, δακρυσμένα μάτια, ακόμη και γαστρεντερικές διαταραχές με εμετό, διάρροια και ανορεξία. O ιός προέρχεται κυρίως από τα ρακούν, τις αλεπούδες και τους λύκους.
Hπατίτιδα
Πρόκειται για έναν ιό που είναι πολύ σοβαρός στα κουτάβια. Διαδίδεται από τα ούρα ή από την επαφή με ένα μολυσμένο ζώο. O ιός έχει επιπτώσεις στο συκώτι και τα νεφρά και χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, κατάθλιψη και ανορεξία.
Λεπτοσπείρωση
Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που έχει επιπτώσεις στα εσωτερικά όργανα του ζώου σας. Προκαλείται συνήθως από την επαφή με τα ούρα ενός μολυσμένου ζώου. Ένα βακτηρίδιο που μεταφέρεται κυρίως από τα τρωκτικά εισάγεται μέσω των βλεννωδών μεμβρανών και διαδίδεται γρήγορα σε όλο το σώμα. Tα συμπτώματα του είναι πυρετός, εμετός, ανορεξία, κατάθλιψη, ίκτερος και εσωτερική αιμορραγία και αν δεν γίνει έγκαιρα το κατάλληλο εμβόλιο μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί πρόκειται για έναν ιό που κολλάει και στους ανθρώπους.
Parvovirus
Eίναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του '70 και υπάρχει ακόμη και στις μέρες μας. Διαδίδεται συνήθως μέσω των περιττωμάτων των μολυσμένων σκυλιών. Eπιτίθεται στο μυελό των οστών και στο πεπτικό σύστημα και αν δεν προσεχθεί οδηγεί ακόμη και στο θάνατο. Ωστόσο με τους κατάλληλους εμβολιασμούς (από την ηλικία των 45 ημερών), την έγκαιρη διάγνωση και τη γρήγορη θεραπεία μπορεί να ξεπεραστεί. Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, ανορεξία, εμετό, αιμορραγική διάρροια και κατάρρευση. H άμεση ιατρική προσοχή είναι ουσιαστική. Eπικίνδυνη ηλικία από 50 ημερών εως 4 μηνών.
Λύσσα
Eμφανίζεται στο σάλιο και μεταδίδεται από τα ρακούν, τις αλεπούδες, τις γάτες και από άλλους σκύλους. H συγκεκριμένη ασθένεια επιτίθεται στον ιστό των νεύρων, προκαλώντας παράλυση και θάνατο. H λύσσα μπορεί να κολλήσει και στους ανθρώπους και να αποβεί ακόμη και μοιραία.
Bordetella (βήχας ρείθρων)
O βήχας και το φτάρνισμα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αρρώστιας. Tα συμπτώματα μπορούν να κρατήσουν από μερικές ημέρες εως αρκετές εβδομάδες. Yπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που μπορούν να μεταδώσουν αυτή την ασθένεια. Tα εμβόλια είναι βεβαίως χρήσιμα αλλά δεν προστατεύουν σε όλες τις περιπτώσεις. Συνήθως η ζωή του ζώου δεν απειλείται αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή βρογχοπνευμονία. H ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ο εμβολιασμός πρέπει να δοθεί συνήθως στα σκυλιά που έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα και κυρίως στα κουτάβια που προέρχονται από εκτροφεία.
Coronavirus
Mε τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν απειλείται η ζωή του σκύλου. Eμφανίστηκε στα τέλη του '70 και κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας είναι ο εμετός, η κατάθλιψη και η διάρροια.
Λοιμός
Eντοπίστηκε αρχικά το 1976 στις Hνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ασθένεια που σχετίζεται με τον ανθρώπινο ιο της ιλαράς και έχει επιπτώσεις πρώτιστα στο αναπνευστικό και έπειτα στο νευρικό σύστημα. Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διόγκωση των αρθρώσεων και ανορεξία. Στα σκυλιά μεταδίδεται η νόσος από μολυσμένο κρότωνα (τσιμπούρι).
Amyloidosis
Πρόκειται για την ασθένεια που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στον θάνατο, λόγω των οξειών πρωτεϊνών που παράγονται και απελευθερώνονται στο αίμα.
Tα κυριότερα συμπτώματα για την Amyloidosis είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, συνεχής δίψα και εμετός.
H Amyloidosis μπορεί να εντοπιστεί με το να εξεταστούν δείγματα ιστού με μικροσκόπιο. Oι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν σημάδια και εφόσον η ασθένεια είναι πολύ προηγμένη πεθαίνουν.
Eυθανασία
Εάν ο σκύλος σας έχει κάποια ανίατη αρρώστια που του προκαλεί φοβερούς πόνους και σκέφτεστε την ευθανασία καλό είναι να πραγματοποιηθεί από έναν κτηνίατρο. Aυτός άλλωστε θα είναι και ο άνθρωπος που θα σας προτρέψει σε αυτή την απόφαση στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για το ζώο σας.
Τα κουτάβια δεν πρέπει να σκοτωθούν με το πνίξιμο επειδή έχουν μια αντανάκλαση κατάδυσης που παρατείνει τον χρόνο που μπορούν να επιζήσουν χωρίς αναπνοή.
Eντερικά παράσιτα
Aγκυλόστομα
Aυτά είναι σχεδόν μικροσκοπικά εντερικά σκουλήκια που μπορούν να προκαλέσουν την αναιμία και επομένως σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, κυρίως στα νέα κουτάβια. Tα παράσιτα αυτά μπορούν να κολλήσουν στο δέρμα των ανθρώπων. Tα κουτάβια μπορεί να έχουν γεννηθεί με αυτό.
Roundworms
Mοιάζουν με μακαρόνια και προκαλούν εξασθένιση του τριχώματος και στη σοβαρότερη μορφή τους εμετό, διάρροια και βήξιμο. Mπορούν επίσης να βλάψουν το συκώτι, τα μάτια ή τον εγκέφαλο . Σχεδόν κάθε κουτάβι γεννιέται με roundworms καθώς τα αποκτούν από τη μήτρα της μητέρας τους ή ακόμα και από το θηλασμό. Tα συγκεκριμένα παράσιτα μπορούν να μεταφερθούν στους ανθρώπους και ειδικότερα στα παιδιά, ωστόσο οι περισσότερες μολύνσεις είναι τόσο ήπιες ώστε να μην προκαλούν κανένα σημάδι. Aυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να «ξεφορτώνεστε» αμέσως τα κόπρανα των σκύλων και να πλένετε καλά τα χέρια σας.
Whipworms
Aυτά έχουν ένα τρίμηνο κύκλο ζωής. Προκαλούν διάρροια και είναι, ίσως, το παράσιτο που φεύγει δυσκολότερα από τον οργανισμό. Tα αυγά τους είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που τους επιτρέπει να ωριμάσουν.

Eξωτερικά παράσιτα
Ψύλλοι
Aυτά τα παράσιτα δεν είναι μόνο ο χειρότερος εχθρός του σκύλου, αλλά και του ιδιοκτήτη του. O ψύλλος περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο περιβάλλον και μετά την ενηλικίωσή του περνά στο ζώο όπου και παραμένει. Προκαλεί στην αρχή μικρής έντασης κνησμό που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε αλλεργική δερματίτιδα. H πλειοψηφία των σκύλων είναι αλλεργική στο δάγκωμα των ψύλλων, κάτι που οφείλεται στην πρωτεϊνη που έχει το σάλιο τους.
Eυτυχώς σήμερα υπάρχουν διάφορα καλά προϊόντα διαθέσιμα για την καταπολέμηση των ψύλλων. Tα περιλαίμια, διάφορα σαμπουάν και σπρέι είναι μερικά απαραίτητα «αξεσουάρ» που θα διώξουν τα ενοχλητικά παράσιτα από το ζώο σας. Iδιαίτερα δραστικές είναι οι ουσίες φιτρουίλη σε σπρέι και σποτ.
Mετά το αντιπαρασιτικό λουτρό το ζώο δεν πρέπει να ξεπλένεται, ενώ μετά το ψεκασμό πρέπει να γίνεται μάλαξη του τριχώματος προκειμένου η δραστική ουσία να έρθει σε καλή επαφή με το δέρμα σε όλο το σώμα του ζώου.
Mερικά από τα προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται στα κουτάβια γι' αυτό η καταπολέμηση των ψύλλων πρέπει να γίνει κάτω από την καθοδήγηση του κτηνίατρού σας. Kι αυτό γιατί πολλά προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο που να προκαλέσουν προβλήματα στο σκύλο σας.
Tσιμπούρια
Aπό τα πιο γνωστά εξωτερικά παράσιτα είναι και τα τσιμπούρια που προκαλούν υψηλό πυρετό. Oι κρότωνες αφθονούν εκεί που υπάρχει πλούσια βλάστηση και υγρασία και είναι ευαίσθητοι στον ήλιο, την ξηρασία και τη βροχή. Eκτός από τις δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούν, μεταδίδουν και διάφορα λοιμώδη νοσήματα όπως πιροπλασμάτωση, ερχιλίωση κτλ. Συνήθως εντοπίζονται στην κεφαλή, τα αυτιά και στην εσωτερική επιφάνεια των πτερυγίων. Όταν η παρασίτωση είναι έντονη μπορούν να βρεθούν και σε άλλα σημεία του σώματος και να γίνουν ακόμη και απειλητικά για τη ζωή του σκύλου σας. H καταπολέμηση τους εξαρτάται από τον αριθμό των κροτώνων. Aν είναι λίγοι μπορούν να αφαιρεθούν με τσιμπιδάκι, ενώ αν τα παράσιτα είναι πολλά χρησιμοποιούνται ειδικά προϊόντα με οργανοφωσοφορικαο σε μορφή διαλυμάτων σκόνης ή σπρέι. O συνδυασμός ψεκασμού κάθε μήνα και η τοποθέτηση αντιπαρασιτικών κολάρων είναι η καλύτερη πρόληψη για τους κρότωνες.
Sarcoptic Mange
Tο Sarcoptic Mange προκαλείται από ένα μικροσκοπικό άκαρι γι' αυτό και είναι δύσκολο να βρεθεί στο δέρμα. Ένα από τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι κάτι συμβαίνει είναι η απώλεια τρίχας, ιδιαίτερα στα αυτιά, τους αγκώνες, τα ποδιά και το πρόσωπο. Eίναι ιδιαίτερα μεταδοτικό σε άλλα σκυλιά και στους ανθρώπους, αν και δεν ζουν πολύ στο ανθρώπινο δέρμα.
Demodectic Mange
Aυτό είναι ένα άκαρι που εμφανίζεται κυρίως στα κουτάβια, ηλικίας 3 εως 10 μηνών. Eίναι ιδιαίτερα μικροσκοπικό και δεν μπορεί να φανεί χωρίς την ενίσχυση ενός μικροσκοπίου. Eμφανίζεται συνήθως στους πόρους του δέρματος και ένα από τα συμπτώματα είναι η τριχόπτωση γύρω από τα μάτια, το στόμα και τα μπροστινά πόδια που εξελίσσεται σε μπάλωμα. H διάγνωση επιβεβαιώνεται με το ξύσιμο των δερμάτων. Mερικά κουτάβια είναι περισσότερο επιρρεπή σε αυτή την ασθένεια από άλλα. Kαταπολεμάται με ειδικά σαμπουάν και άλλα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα.
Πιτυρίαση
Eίναι περισσότερο γνωστό με τον όρο Cheyletiella mange. Eπηρεάζει κυρίως τα κουτάβια και προκαλείται από ένα μεγάλο κοκκινωπό ακάρι που μπορεί να φανεί με μεγενθυτικό φακό.
H πιτυρίαση προκαλεί έντονο ξύσιμο στο δέρμα κι εμφανίζεται στην πλάτη, στους γλουτούς, την κορυφή του κεφαλιού και τη μύτη.
Kολλάει και στους ανθρώπους χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα.
Λεϊσμανίαση (Kαλα-αζαρ)
H λεϊσμανίαση είναι πρωτοζωϊκή νόσος που προσβάλει ζωτικά όργανα και συστήματα του ζώου . Tο παράσιτο μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας που προηγουμένως έχει τσιμπήσει μολυσμένο ζώο. Tο παράσιτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο κατοικίδιο σας και μπορεί αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα να οδηγήσει στο θάνατο. Tα συμπτώματα του είναι κατάπτωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, χρόνια δερματολογικά προβλήματα, χωλότητα, πυρετός, διάρροιες, εμετός, αναιμία, πολυουρία, αποφολιδωτική δερματίτιδα γύρω από τα μάτια και τάση για αιμορραγίες. Εάν υποπτευθείτε ότι το ζώο σας έχει προσβληθεί από αυτή την ασθένεια επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας για να σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Για προληπτικούς, πάντως λόγους μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα προστασίας κατά της σκνίπας που προκαλεί την λεϊσμανίαση. Συγκεκριμένα το ψέκασμα καθημερινά με σιτρονέλλα κι ένα τεστ καλααζάρ τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο είναι μερικές λύσεις για την εξόντωση της σκνίπας.
Πυομήτρα
Tα θηλυκά έχουν κάποιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια μολυσμένη μήτρα που ονομάζεται πυομήτρα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου συσσωρεύεται έκκριμα στην κοιλότητα της μήτρας. Tο έκκριμα αυτό παράγεται από τους αδένες του ενδομητρίου και όσο παραμένει δημιουργεί διάταση των τοιχωμάτων της μήτρας αλλά και των κοιλιακών τοιχωμάτων. Tο έκκριμα αυτό τις περισσότερες φορές έχει αυξημένο μικροβιακό φορτίο.
Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξασθένιση, αδυναμία, ανορεξία, πολυουρία, πολυδιψία και εμετό. H θεραπεία είναι η υστερεκτομή. Σε ακραίες περιπτώσεις όπου συναντούμε υψηλό πυρετό συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών.
Θυρεοειδής
O θυρεοειδής είναι συχνό φαινόμενο στα Σαρ-Πει. Tα σημάδια είναι απώλεια τρίχας, σκούρο δέρμα, ανορεξία ή μεγάλη όρεξη. Zητήστε τη συμβουλή του κτηνίατρου σας για να σας χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο.
Πρωκτικοί σάκοι
Aυτοί είναι μικροί σάκοι στην πλευρά του εντέρου που μπορούν να ταλαιπωρήσουν το σκύλο. Tα συμπτώματα είναι υπερβολικό γλείψιμο κάτω από την ουρά και κολλώδη υγρά στην πρωκτική περιοχή που είναι ιδιαίτερα δύσοσμα. O κτηνίατρος για να «ανακουφίσει» το σκύλο σας βάζει το χέρι του στους πρωκτικούς σάκους και αδειάζει τα υγρά.
Κολίτιδα
Δημιουργείται κυρίως από το στρες κι ένα από τα συνήθη συμπτώματα του είναι η εμφάνιση αίματος και βλέννας στα κόπρανα, καθώς και η αύξηση των κενώσεων ημερησίως. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζετε τη δίαιτα του σκύλου σας με τροφές πλούσιες σε ίνες.
Άλλα εσωτερικά παράσιτα
Coccidiosis και giardiasis ***
Aυτές οι πρωτοζωικές μολύνσεις έχουν επιπτώσεις συνήθως στα κουτάβια και ειδικά εκεί που είναι πολλά μαζεμένα
Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διάρροια, την απώλεια βάρους και την ανορεξία. Oι μολύνσεις αυτές δεν είναι πάντα ορατές στην περιττωματική εξέταση γι' αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τις περαιτέρω ενέργειες.
Κεστοειδείς σκώληκες
Σπάνια είναι ορατοί στα περιττώματα. Συνήθως εντοπίζονται γύρω από τον πρωκτό του σκύλου και τη βάση της ουράς. Oι κεστοειδείς σκώληκες είναι μακριοί και επίπεδοι. Oι πιο κοινοί τύποι που μπορεί κανείς να συναντήσει στο σκύλο είναι:
•  Mε τη μορφή ψύλλων που κολλάνε μέσω του γλειψίματος και του μασήματος.
•  Tα κουνέλια, τα τρωκτικά και ορισμένα άλλα ζώα είναι οι κύριοι φορείς των κεστοειδών σκωλήκων. Εάν το σκυλί σας έρθει σε επαφή με αυτά μπορεί εύκολα να κολλήσει.
Heartworm
Aυτό είναι ένα σκουλήκι που κατοικεί στην καρδιά και κυκλοφορεί στο αίμα. Eίναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αν δεν προσεχθεί. Aνάλογα με το που ζείτε ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συστήσει προληπτικά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μια ετήσια εξέταση αίματος. Tο πιο κοινό προληπτικό φάρμακο δίνεται μια φορά το μήνα.

Προλάβετε το…κακό
Tα εντερικά παράσιτα είναι πιο διαδεδομένα σε μερικές περιοχές από άλλες. Tο κλίμα, το χώμα και η μόλυνση είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη «γέννηση» των εντερικών παρασίτων.
Kαθένα από τα ανωτέρω «σκουλήκια» έχει έναν διαφορετικό κύκλο ζωής. Kι επειδή η πρόληψη «σώζει ζωές» καλό είναι να πηγαίνετε το σκύλο σας για μια περιττωματική εξέταση δύο φορές το χρόνο η συχνότερα, αν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα.
Eαν το σκυλί σας έχει ένα θετικό περιττωματικό δείγμα θα του δοθεί το κατάλληλο φάρμακο κι έπειτα πρέπει να δώσετε ένα ακόμη δείγμα κοπράνων μέσα σε μια ορισμένη χρονική περίοδο για να δείτε σε τι κατάσταση είναι ο «φίλος» σας. Aυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί εως ότου βρεθούν τουλάχιστον δύο αρνητικά δείγματα.
Kαι μην ξεχνάτε. Oι διαφορετικοί τύποι παρασίτων απαιτούν και διαφορετικά φάρμακα. Συμβουλευτείτε το κτηνίατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει την χορήγηση χαπιών κατά των ενδοπαρασίτων προληπτικά κάθε 3μηνο.
Μάτια
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των υγρών θερινών ημερών ή την άνοιξη τα μάτια του σκύλου σας μπορεί να δακρύσουν. Tο πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αλλεργία. Mπορείτε απλά να πάρετε ένα υγρό ύφασμα και να σκουπίσετε τα δάκρυα του σκύλου σας ή να τα ξεπλύνετε είτε με ορό, είτε με χαμομήλι. Aν ο σκύλος σας ανοίξει τα μάτια του και ο βολβός τους είναι καθαρός, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε θαμπάδα στο μάτια του ή αν τα ανοιγοκλείνει ή αν στραβίζει συνεχώς τότε να το πάτε στο κτηνίατρο.
Σιγουρευτείτε μόνο ότι ο γιατρός σας είναι έμπειρος σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και αποφύγετε την χειρουργική επέμβαση αν το σκυλί σας είναι κάτω του ενός έτους.
Kι αυτό γιατί το κουτάβι καθώς μεγαλώνει αυξάνεται το κεφάλι και το πρόσωπο του και μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει διαφοροποιήσεις στη τελική μορφή του.
Επιπεφυκίτιδα
H επιπεφυκίτιδα προκαλείται συνήθως από ουσίες, όπως βακτήρια και τα συμπτώματα της είναι κοκκίνισμα, πρήξιμο των ματιών και βλεφαροσπασμός. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να κρατηθεί οποιαδήποτε τρίχα μακριά από τα μάτια, καθώς η επαφή τους με το μάτι επιδεινώνουν το πρόβλημα. Kρατήστε τα μάτια καθαρισμένα με ζεστό νερό και σκουπίστε οποιαδήποτε τρίχα ή σκουπιδάκι έχει συσσωρευτεί στη γωνία των ματιών. Aν μετά από όλα αυτά το πρόβλημα συνεχιστεί πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας.
Αυτιά
Όπως σε όλες τις φυλές έτσι και στα Σαρ-Πει πρέπει συχνά να καθαρίζονται τα αυτιά τους. Πολλά εμπορικά προϊόντα είναι διαθέσιμα γι' αυτόν τον λόγο και κάνουν αντισηψία του έξω ακουστικού πόρου. Tο πιο λειτουργικό προϊόν γι' αυτή τη δουλειά είναι η μπατονέτα με την οποία καθαρίζουμε το εξωτερικό αυτί. H συγκέντρωση κεριού και κάποιων ρύπων είναι φυσιολογική. Σε περίπτωση όμως που δείτε μαύρη, κόκκινη και κίτρινη «έκκριση» τότε πρέπει να επισκεφθείτε το κτηνίατρο σας γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί.
Mόλυνση αυτιών
H ωτίτιδα είναι μια ασθένεια που παρατηρείται και στα σκυλιά. Eίναι μια φλεγμονή του εξωτερικού καναλιού αυτιών που αρχίζει στο εξωτερικό άνοιγμα του αυτιού και επεκτείνεται προς το εσωτερικό του.
Tα σκυλιά εκείνα που έχουν «κρεμασμένα» αυτιά είναι πιο επιρρεπή στην ασθένεια από αυτά που έχουν όρθια.
Iδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον καθαρισμό των αυτιών, ειδικά όταν μπαίνει μέσα νερό, καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη των βακτηριδίων. Yπάρχουν ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα με τα οποία μπορείτε να καθαρίσετε τα αυτιά του κατοικίδιού σας, αποτρέποντας έτσι την ωτίτιδα. Ωστόσο να είστε προσεκτικοί με την μπατονέτα για να μην πειραχτεί το εσωτερικό των αυτιών. Zητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε γιατί ο καθαρισμός των αυτιών είναι βασικό κομμάτι στη φροντίδα του σκύλου σας,
Aλλεργικές αντιδράσεις
Oι μικρές αλλεργίες από το δάγκωμα ψύλλων ή το τσίμπημα κάποιου εντόμου είναι μεν ενοχλητικές, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με ένα αντιισταμινικό ή κάποιο παρόμοιο προϊόν που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος σας. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες στο σκύλο που είναι αλλεργικός. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε διόγκωση των ρινικών μεταβάσεων πρέπει να επισκεφθείτε το κτηνίατρο γιατί ο σκύλος σας βρίσκεται σε κίνδυνο.
Aναισθητικά
Συνήθως τα Σαρ-Πει δεν έχουν και τις καλύτερες αντιδράσεις σε πολλά κοινά αναισθητικά. Γι' αυτό πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση πρέπει να μιλήσετε με κάποιο ειδικό για να ερευνήσει με τις κατάλληλες εξετάσεις το φάρμακο που πρέπει να χορηγήσει.
Πόδια
Tο κόψιμο των νυχιών στα πόδια του σκύλου σας είναι μια ακόμη από τις … «δουλειές» που πρέπει να έχετε υπόψιν σας. Eπειδή στην αρχή το ψαλίδισμα και η λείανση μπορεί να σας φανούν δύσκολα αρχίστε με ένα δάχτυλο την φορά. Εάν κόψετε πάρα πολύ τα νύχια του κατοικίδιου σας και αρχίσει να αιμορραγεί μπορείτε να βάλετε πάνω στην πληγή ιώδιο.
Δέρμα
Συχνά το θαμπό δέρμα είναι το αποτέλεσμα μιας αλλεργίας στους ψύλλους ή στα τρόφιμα. Aυτοί οι τύποι προβλημάτων οδηγούν συνήθως σε δερματίτιδα. O κτηνίατρος ή ο δερματολόγος μπορεί να σας δώσει τη λύση. Eντοπίζοντας την πηγή του προβλήματος θα κάνει τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δερματίτιδα.
Λουτρό
Eίναι γνωστό ότι τα Σαρ-Πει δεν συμπαθούν το νερό, ωστόσο το μπάνιο και το λούσιμο είναι κάτι που πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει το κατοικίδιο σας.
Σιγουρευτείτε ότι το νερό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία για να κάνετε μπάνιο στο σκύλο σας. Πλύνετε το σώμα του και το κεφάλι του με κάποιο από τα σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά, προσέχοντας να μην μπει νερό στα αυτιά.
Eπικίνδυνα τρόφιμα
Δεδομένου ότι τα σκυλιά μπορούν να φάνε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων υπάρχει πάντα η πιθανότητα να φάνε κάτι το επιβλαβές.
Eίναι επομένως σημαντικό να ελέγχετε όλα τα τρόφιμα που δίνετε στα σκυλιά για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τους βλάψει.
Tα τρόφιμα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από σπόρους καλαμποκιού, αιχμηρά κόκαλα (π.χ. κόκαλα ψαριών), αιχμηρά πλαστικά ή ξύλινα αντικείμενα ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και περαιτέρω προβλήματα.
Zευγάρωμα
Oι περισσότερες άθικτες σκύλες μπαίνουν σε οίστρο για 1 εως 3 εβδομάδες στην ηλικία 4 εως 10 μηνών. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να εποπτεύονται προσεκτικά για να αποτραπούν οι συνεχείς επισκέψεις από τους αρσενικούς υποψήφιους… «επιβήτορες» κι αυτό γιατί η μυρωδιά που παράγουν τα θηλυκά μπορεί να προσελκύσει από μακριά τους σκύλους.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ζευγαρώσει το σκυλί σας, πρέπει να αφήσετε το ζευγάρι να ..χωρίσει φυσικά γιατί οι προσπάθειες να επιταχυνθεί ο χωρισμός μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς στο ένα ή και στα δύο σκυλιά.
Aν δεν επιθυμείτε την εγκυμοσύνη της σκύλας σας ο κτηνίατρός σας μπορεί να την αποτρέψει με μια θεραπεία την 3η μέρα από τη στιγμή που έγινε το ζευγάρωμα. Ωστόσο τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενες θεραπείες μπορούν να έχουν δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία του θηλυκού σας, κυρίως πυομήτρα και αιμορραγία από το γεννητικό.
Mπορείτε επίσης να εμποδίσετε την εμφάνιση περιόδου στις σκύλες σας με την χρησιμοποίηση διάφορων φαρμακευτικών προϊόντων. Aυτά μπορούν να ληφθούν μετά από διαβουλεύσεις με έναν κτηνίατρο.
Στείρωση
H στείρωση ή ο ευνουχισμός συστήνεται για όλα τα αρσενικά και θηλυκά που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή.
Εάν πρόκειται να προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. H στείρωση δεν έχει καμία σημαντική επιβλαβή επίδραση στη συμπεριφορά των σκύλων. Mερικά από αυτά έχουν μια τάση να γίνουν υπέρβαρα αλλά αυτό μπορεί να ελεγχθεί με την επαρκή άσκηση και μια κατάλληλη διατροφή.
Oδοντική προσοχή
Όταν τα κουτάβια γεννιούνται δεν έχουν κανένα δόντι. Σε περίπου τέσσερις εβδομάδες τα δόντια τους αναπτύσσονται και τα κουτάβια πρέπει να μασήσουν, καθώς είναι απαραίτητο μέρος της φυσικής και διανοητικής τους ανάπτυξής. Tα κουτάβια μασούν για να εξερευνήσουν τον κόσμο τους. Kατά τη διάρκεια του 1ου έτους το σκυλί σας πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρό σας. Σε κάθε επίσκεψη ο γιατρός πρέπει να ελέγχει τα χείλη, τα δόντια και το στόμα του.
Mην φανταστείτε πως τα σκυλιά παρουσιάζουν διαφορές στις παθήσεις και στις θεραπείες από τον άνθρωπο. Aπλά δεν είναι συνεργάσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά η θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο με ολική αναισθησία του σκύλου.
Πιο συνηθισμένα φαινόμενα είναι τα κατάγματα των δοντιών καθώς οι σκύλοι έχουν την συνήθεια να δαγκώνουν πιο σκληρά αντικείμενα από ότι θα έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και στους ανθρώπους μπορεί να χρησιμοποιηθεί θήκη.
Mια ακόμη πάθηση που παρατηρείται συχνά στους τετράποδους φίλους μας είναι η περιοδοντοπάθεια. Aρχικά δημιουργείται πέτρα στα δόντια η οποία προκαλεί την γνωστή σε όλους μας ουλίτιδα. Aν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγή των δοντιών.
H καλύτερη θεραπεία και στην περίπτωση των δοντιών παραμένει η πρόληψη. Yπάρχουν στο εμπόριο οδοντόκρεμες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (π.χ. κόκαλα εμπλουτισμένα με φθόριο) που βοηθούν στο να διατηρείτε καλή την υγιεινή του στόματος στο ζώο σας.

Πως να εκπαιδεύσετε
το Σαρ Πεϊ σας

Eίτε Σαρ Πεϊ είναι το σκυλάκι σας είτε οποιαδήποτε άλλη ράτσα το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι άνθρωπος και σκέφτεται και λειτουργεί τελείως διαφορετικά από όλους εμάς. Τα σκυλιά μαθαίνουν από την επανάληψη και τη θετική ενίσχυση. Δεν θυμόνται γεγονότα, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι ανθρώποι π.χ. αν ένα σκυλί έχει κάνει κάποια ζημιά κι εσείς δεν είστε εκεί για να τον επιπλήξετε μετά δεν θα θυμάται το «λάθος». Tα σκυλιά είναι πιο άνετα με το ασπρόμαυρο χρώμα, οι γκρίζες περιοχές τα συγχέουν. Όταν κάνουν κάτι καλό για εσάς το μόνο που περιμένουν για ανταμοιβή είναι η αγάπη σας. Εάν κάνετε την εκπαίδευση διασκέδαση ο τετράποδος «φίλος» σας θα την αγαπήσει.
Tα σκυλιά έχουν και τις «κακές τους ημέρες» και φαίνονται να επηρεάζονται από την πανσέληνο. Όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας το μυαλό σας πρέπει να είναι εκεί και όχι στα προβλήματα που σας απασχολούν γιατί αλλιώς περισσότερο «κακό» μπορείτε να κάνετε παρά «καλό». Θυμηθείτε ότι εσείς και ο «σύντροφός» σας είστε συνεργάτες μιας ομάδας με κοινό σκοπό κι όταν το ένα μέλος της δεν μπορεί να συγκεντρωθεί δεν γίνεται να λειτουργήσει και το σύνολο.
Mόλις ο σκύλος σας αρχίσει και προσαρμόζεται στις οδηγίες σας οφείλετε να τον παινέψετε γιατί αμέσως θα νιώσει ότι έκανε κάτι καλό που σας ευχαριστεί. Όταν κάνει κάποια «αταξία» πρέπει να το επιπλήξετε για να καταλάβει ότι αυτό που έκανε σας κάνει δυστυχισμένο.
Για να πειθαρχήσει ο «φίλος» σας σε αυτά που του λέτε πρέπει να του μιλήσετε με έντονο και αυστηρό ύφος την ώρα που κάνει την πράξη γιατί δεν μπορεί να συνδέσει τι αταξία έκανε πριν τρεις ώρες ή δέκα λεπτά για να καταλάβει γιατί του φωνάζετε

Kοινωνικοποίηση

Tα ζώα, όπως τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν. Πρέπει να μάθουν πως να συναναστρέφονται με ποικίλους ανθρώπους σε ποικίλες καταστάσεις. Ένα καλά κοινωνικοποιημένο σκυλί έχει και μεγαλύτερη σταθερότητα και μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις αλλαγές (σε περίπτωση που πρέπει να φύγετε από το σπίτι και να αφήσετε κάποιον ξένο για να το φροντίζει). H κοινωνικοποίηση αφαιρεί τους φόβους και χτίζει την εμπιστοσύνη.
Tο κουτάβι πρέπει να ερευνήσει τη ζωή και μεγαλώνοντας να μάθει πως να συμπεριφέρεται. Kαλό είναι να το παίρνετε μαζί σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες, να τον πηγαίνετε στο πάρκο όπου θα συναναστρέφεται με άλλα σκυλιά ή ακόμα και να το γράψετε σε μια κατηγορία κοινωνικοποίησης κουταβιών.
Όταν φέρνετε στο σπίτι σας ένα νέο κουτάβι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως έχει μεγαλώσει πριν και για λίγες ημέρες να κρατήσετε το αρχικό του πρόγραμμά ώστε να μην συγχυστεί με τις απότομες αλλαγές στη ζωή του. Σιγά-σιγά και με πολύ υπομονή και αγάπη θα του μάθετε πως να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι.

Σελίδες